Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Dit wordt georganiseerd voor vrouwen van 30 tot 60 jaar. Zij krijgen om de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen. Aangetoond is dat deelname eens in de vijf jaar voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken.
Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die door een eenvoudig onderzoek heel vroeg kan worden ontdekt. Dat onderzoek is het laten maken van een uitstrijkje. Vrouwen die uitgenodigd worden voor het bevolkingsonderzoek kunnen gratis een uitstrijkje laten maken.
Baarmoederhalskanker
Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30-60 jaar. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies op de grens van baarmoederhals en baarmoedermond. Dat gebeurt doorgaans heel langzaam. Hierdoor is het mogelijk om beginnende afwijkingen, die tot kanker kunnen leiden, op te sporen.
Waarom meedoen?
Door een uitstrijkje zijn beginnende afwijkingen aan de baarmoederhals te ontdekken, die nog geen kanker zijn. De kans op genezing is in die gevallen zeer groot. Vrouwen bij wie een beginnende afwijking wordt gevonden, hebben meestal geen klachten. Daarom krijgen alle vrouwen van 30 tot 60 jaar eens in de vijf jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.
Het maken van een uitstrijkje
Het uitstrijkje wordt gemaakt door de praktijkassistente. Wilt u eraan denken om de oproep van het bevolkingsonderzoek mee te nemen? Er worden u een paar vragen gesteld, zoals de datum van uw laatste menstruatie. Zij zal u ook vertellen hoe en wanneer u de uitslag van het onderzoek krijgt.
Tussen nu en het volgende uitstrijkje
Neem contact op met uw huisarts indien u last krijgt van:
* hinderlijke afscheiding
* bloedverlies bij of vlak na geslachtsgemeenschap
* bloedverlies buiten de menstruatie
* bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad
Bevolkingsonderzoek borstkanker
Dit is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in Nederland. Het wordt jaarlijks bij ruim 10.000 vrouwen vastgesteld. Ongeveer 60 % van alle borstkanker-patienten geneest.
Bevolkingsonderzoek is een van de mogelijkheden om borstkanker in een zo vroeg mogeiijk stadium op te sporen. Als vrouwen elke twee jaar meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, is hun kans op genezing veel groter. Dan is ook vaker een borstsparende behandeling mogelijk. Elke twee jaar krijgen alle vrouwen van 50 tot 75 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, mammografie. Dat gebeurt door speciaal hiervoor opgeleide radiodiagnostisch laboranten. De röntgenfoto’s maken kleine afwijkingen zichtbaar, ook als die nog niet voelbaar zijn of klachten geven. De foto’s worden beoordeeld door twee radiologen.
Momenteel wordt nog onderzocht of een regelmatig borstonderzoek voor vrouwen tussen 40-50 jaar zinvol is. U ontvangt vanzelf een uitnodiging. Op de uitnodiging staat waar en wanneer u wordt verwacht. Deelname is vrijwillig en gratis. U krijgt de uitslag zo snel mogelijk thuis gestuurd. Wanneer u naar aanleiding van dit onderzoek bericht heeft ontvangen dat er op de röntgenfoto’s een afwijking is geconstateerd, krijgt u het advies contact op te nemen met uw huisarts. Deze heeft intussen de uitslag ontvangen en kan u vertellen wat er op de foto’s is ontdekt. De huisarts zal u dan een verwijzing voor de chirurg geven, zodat nader onderzoek kan plaatsvinden.
Klachten:
Het is belangrijk om zelf tussentijds te blijven letten op verschijnselen die kunnen wijzen op borstkanker.
Let vooral op:
- Een knobbeltje in de borst
- Een deukje of kuiltje in de huid
- Plaatselijk verdikte huid van de borst
- (Bloederig) vocht uit de tepel
- Een tepel die sinds kort naar binnen trekt
- Veranderingen aan de tepel die gepaard gaan met roodheid, schilfertjes of eczeem.
Heeft u één van deze klachten, wacht dan niet op de volgende uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek, maar ga naar de huisarts.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar.
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. Bloed in de ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. Een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.
Hoe doet u mee?
U krijgt een paarse envelop thuisgestuurd met daarin een ontlastingstest en een gebruiksaanwijzing. Aan de groene dop van de ontlastingstest zit een staafje. U prikt hiermee op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting en vervolgens stopt u het staafje terug in de ontlastingstest. Daarna stuurt u de ontlastingstest in de retourenvelop naar een laboratorium. Daar wordt onderzocht of er bloed in de ontlasting zit. Binnen 10 werkdagen ontvangt u de uitslag per brief. Als er bloed gevonden wordt, is vervolgonderzoek nodig. Info: lees meer