Praktijkondersteuner Somatiek: Saskia Anbergen
Saskia is HBO-verpleegkundige (Bachelor of Nursing) en zij werkt op maandag, dinsdag en woensdag.
Chronische zorg
Saskia staat als verpleegkundige de huisarts vooral bij in het verlenen van (complexe) zorg aan chronisch zieken, zoals patiënten met diabetes, astma/COPD en patiënten met hart- en vaatziekten. Ze zal deze patiënten zien tijdens haar spreekuur of huisbezoek. Saskia inventariseert de eventuele problemen/klachten en behoeften op de vijf domeinen (somatisch, ADL, maatschappelijk, psychisch, communicatief) en gaat met patiënten in gesprek over het te volgen (behandel)traject met daarnaast aandacht voor zelfmanagement. Saskia begeleidt de mens met een chronische ziekte en zijn omgeving en kijkt vooral naar mogelijkheden met de Positieve Gezondheid als basis.
Ouderenzorg
Doordat (kwetsbare) ouderen met complexe problematiek steeds vaker thuis blijven wonen, komt deze groep voor zorg bij de huisartsenpraktijk. Het doel van ouderenzorg in onze praktijk is om in een vroegtijdig stadium met oudere patiënten in gesprek te gaan om zo de juiste zorg te kunnen bieden. Saskia heeft hier een centrale rol in. Zij coördineert de zorg en werkt nauw samen met de huisartsen en een kernteam (waaronder thuiszorg, welzijn, specialist ouderengeneeskunde). De aandachtsgebieden in deze zorg zijn fysieke, cognitieve en psychische kwetsbaarheid. Hierbij kan gedacht worden aan (beginnende) dementie, eenzaamheid of fysieke ongemakken door ouderdom. Ook voert ze gesprekken over de laatste levensfase, waarden en wensen en kwaliteit van leven om later de wensen vast te kunnen leggen. Saskia is bezig met alle 75 plussers in kaart te brengen.
Saskia begeleidt tevens gemotiveerde mensen, die willen stoppen met roken. Voor info klik hier stoppen roken begeleiding
Naast haar verpleegkundige taken, vervult ze tevens een rol als praktijkmanager.
Contact:
- via het patiëntenportaal (e-Consult)
- email: poh@huisartsbovensmilde.nl
- telefonisch via de assistente 0592-412447
Praktijkondersteuner GGZ: Lucy Haan
Met een GGZ-verpleegkundige in de praktijk is er de mogelijkheid om snel en laagdrempelig aan de slag te gaan met psychische en psychosociale klachten.
Door de kennis van en ervaring op het terrein van psychische en (psycho-)sociale klachten kan Lucy samen met u een goede inventarisatie van uw klachten en problemen maken. In bepaalde gevallen is een kortdurende behandeling van ondersteuning bij deze klachten binnen de huisartsenpraktijk mogelijk. In andere gevallen wordt gekeken hoe en waar de klachten elders het beste opgepakt kunnen worden.
In een gesprek brengt Lucy met u uw klachten en vragen in kaart. Het is mogelijk dat met u gesproken wordt over de geschiedenis van uw klachten en wat u reeds geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen.
Vervolgens adviseert Lucy u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een vervolgtraject zijn bij de huisarts zelf, verwijzing naar een andere hulpverlener of instelling (zoals maatschappelijk werk, een psychologenpraktijk of een GGZ-instelling) of vervolggesprekken bij Lucy.
Lucy kan als poh-ggz u dus helpen/bijstaan door:
- het verhelderen van problemen;
- het geven van advies over behandeling en verwijzing;
- (in sommige gevallen) kortdurende behandeling in de huisartsenpraktijk;
- nazorg na behandeling in de GGZ.
Daarnaast is Lucy officieel poptalk coach. Dit wil zeggen dat zij beeldend materiaal kan gebruiken als ondersteuning bij een gesprek. Dit kan helpen om bijvoorbeeld overzicht te krijgen in een bepaalde situatie. Wilt u meer over poptalk lezen, dan verwijzen wij u naar http://www.poptalk.nl
Hoe komt een afspraak bij de POH GGZ tot stand?
U kunt met uw huisarts bespreken of een gesprek met Lucy voor u zinvol kan zijn. Als dat het geval is, wordt een eerste gesprek met Lucy gepland. Na het eerste gesprek zal ze u en uw huisarts adviseren over een vervolgtraject.
Lucy heeft op dinsdag en wisselend op donderdag of vrijdag spreekuur van 08.00 – 16.30 uur (email: l.haan@huisartsbovensmilde.nl)
Praktijkondersteuner Jeugd: Bertina Jacobs
Bertina ondersteunt het kind bij psychische problematiek. Op verschillende momenten in de ontwikkeling van kinderen kunnen psychische klachten ontstaan. bijvoorbeeld moeite met concentreren, angsten, omgaan met emoties, overmatig piekeren, problemen in contacten met anderen of gedragsmoeilijkheden. Of een kind zit niet lekker in zijn/haar vel, bijvoorbeeld na een ingrijpende levensgebeurtenis of nieuwe levensfase die aanbreekt. Soms gaat het om klachten waar het kind zelf last van heeft, soms is het de omgeving die niet weet wat te doen of een combinatie van beiden.
Hoe komt een afspraak bij de POH Jeugd tot stand?
U kunt met uw huisarts bespreken of een verwijzing naar Bertina zinvol kan zijn. Als dat het geval is, wordt een eerste gesprek gepland. Na het eerste gesprek zal ze een advies uitbrengen over het vervolgtraject.